Csibrák


www.magyartelepulesek.hu

Pályázat
Kedvezményezett neve: Csibrák Község Önkormányzata
Pályázati felhívás neve, kódszáma: „Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés” VP6-7.2.1-7.4.1.1-16
Projekt címe: „Többfunkciós közösségi tér bővítése, fejlesztése a lakosság életminőségének javítása Csibrákon” 1774470723
Szerződött támogatás összege: 29.999.979,-Ft.
Támogatás mértéke: 90%


Projekt tartalmának rövid bemutatása:

A településen csak a Közösségi Ház épülete rendelkezik azon adottságokkal, amelyek megfelelnek egy nagyobb rendezvény lebonyolításához. Az épületben mintegy 40-50 fő befogadására alkalmas helyiséggel rendelkezünk. Amíg a felújítási munkálatok nem fejeződnek be, a település nem tud zárt helyiségben rendezvényt szervezni. A beruházást követően a lakosság számára is elérhetővé válnak a korszerű és színvonalas szolgáltatások egy helyre integrálva, a településrészen.
A beruházással érintett ingatlan a falu központi területén fekszik, közvetlenül a főút mellett. Az épület déli szárnyában önálló rendeltetési egységként orvosi rendelő működik, a fő szárnyban ifjúsági klub és a hajdani óvoda és iskola maradványai vannak. Az 1900-as évek elején épült meg Csibrák községben a Közösségi ház. Az épület állaga az elmúlt évek során rohamosan romlott, elsősorban a beázások és a talajvíz okozta nedvesedés miatt. Az utolsó jelentősebb felújítás 2005-ben történt, azóta csak kisebb szükségszerű felújítások történtek. 2011. júliusában egy hatalmas esőzés következtében a lezúduló iszap teljesen elárasztotta a Közösségi Házat. A felújítási munkálatokat azóta az Önkormányzat természetesen elkezdte, azonban forráshiány miatt nem sikerült befejezni. A meglévő épület hagyományos szerkezetű, tömör kis- és nagyméretű tömör tégla és vályogtéglából épült. A födém fa szerkezű borított gerendás, a konyhatető két álló székes, kötőgerendás fedélszék cserépfedéssel. Az épületben vegyesen fa és műanyag nyílászárók találhatók. Az ingatlan - az orvosi rendelő alapterületét nem beleszámítva – összesen 266,67 m2, amely összesen 16 kisebb, nagyobb helyiséget foglal magába. Köztük klub szoba, tornaszoba, irodák, közlekedő, mosdók, előtér, konyha. Az épület jelenleg kevésbé kihasznált, időszakosan, alkalmanként látogatja a falu lakossága.
Az átalakítás során a meglévő vizesblokk lesz átszervezve, valamint az orvosi rendelő le lesz választva. A felújítás során pedig falazat- és padlószigetelésre, nyílászárók, aljzat, burkolatok, szaniterek cseréjére kerül sor. A belső villamoshálózat és a központi fűtési rendszer korszerűsítése történik a felújítás során. A tető héjalás cseréjére is sor kerül. Az építés során az épület és a telek paraméterei nem változnak. A projekt során a pályázatot benyújtó önkormányzat egy beépített konyhaszekrényt, informatikai eszközöket, székeket, asztalokat és szekrényeket is kíván beszerezni.
A felújítást követően az épület több funkciót kap. A fejlesztés következtében az épület egyik helyisége Ifjúsági klub funkciót kap. Ezen helyiségben a településen élő fiatalok összegyűlhetnek, beszélgethetnek, programokat szervezhetnek maguknak.
Egy másik funkció a baba-mama klub. A védőnő vezetésével az édesanyák és a babák csoportosan egymástól tanulva sajátíthatják el a nevelési tanácsokat. Továbbra is megtartja funkcióját a tornaszoba helyiség.
Jelen épület foglalja magába a település könyvtárát is. Jelenleg körülbelül 100-150 kötet található a könyvtárban. Az olvasás mellett a helyiség olvasó találkozók és felolvasó estek helyszínéül is szolgálhat a felújítást követően.
A felújított épületben a közösségi internet hozzáférés biztosítottá válik.

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.01.10.